Monday 5 August 2013

FRIED TOFU WITH SHRIMP PASTE FILLING (TAHU PETIS)


RECIPE IN ENGLISH


FRIED TOFU WITH 
SHRIMP PASTE FILLING
(TAHU PETIS)

BY:
WIDYA SRI RUSDIANTI

INGREDIENTS:

9 cubes of tofu
3 tbsp. shrimp paste
1 tbsp. brown sugar
2 tbsp. Indonesian Sweet Soy Sauce
2 cloves garlic, chopped
100ml hot water
Salt as you wish
Vegetable oil


HOW TO MAKE THE SAUCE:

Heat up the vegetable oil until hot, fry tofu until golden brown. Set aside.
Dissolve Shrimp paste into 100 ml hot water
Heat 2 tablespoon of vegetable oil, add garlic and stir fry until fragrant.
Add shrimp paste solution, Stir and mix well.
Add brown sugar, Indonesian sweet soy sauce, and salt.
Keep stirring the sauce until thickened.
Remove from  heat and let it cool.


HOW TO SERVE:

Cut the top side of tofu half way.
(Be careful not to cut through the other end)
Stuff tofu with the sauce.
Ready to serve with chili.


RESEP DALAM BAHASA INDONESIA


 FRIED TOFU WITH 
SHRIMP PASTE FILLING
(TAHU PETIS)

BY:
WIDYA SRI RUSDIANTI

BAHAN YANG DIBUTUHKAN:

9 buah tahu
3 sendok makan petis udang
1 sendok makan gula pasir coklat / gula merah
2 sendok makan kecap manis
2 siung bawang putih, cincang
100 ml air panas
Garam secukupnya
Minyak goreng


CARA MEMBUAT SAUS PETIS:

Panaskan minyak goreng, goreng tahu sampai kecoklatan dan krispy dengan panas sedang. Sisihkan.
Larutkan petis udang dengan 100 ml air panas.
Panaskan 2 sendok makan minyak goreng, masukkan bawang putih dan tumis sampai harum.
Tambahkan larutan petis udang, aduk dan campur rata.
Tambahkan gula pasir coklat atau gula merah, kecap manis dan garam.
Aduk terus sampai mengental.
Angkat dari kompor dan biarkan sampai dingin.


CARA MENYAJIKANNYA:

Potong ½ bagian atas tahu.
(Hati hati jangan sampai memotong bagian bawah dan tepi-tepi tahu)
Isi bolongan tahu dengan saus petis.
Siap disajikan selagi hangat dengan cabe rawit.





Protected by Copyscape Plagiarism Finder